пʼятницю, 19 вересня 2014 р.

iOS forever

iOS (відома як iPhone OS до червня 2010 року) — це власницька мобільна операційна система від Apple. Розроблена спочатку для iPhone, вона стала операційною системою також для iPod Touch, iPad і Apple TV. Apple не дозволяє роботу ОС на мобільних телефонах інших фірм.
iOS є похідною від OS X, отже, є за своєю природою Unix-подібною операційною системою.
Користувацький інтерфейс iOS заснований на концепції прямої маніпуляції з використанням жестів Multi-Touch. Елементи інтерфейсу управління складаються з повзунків, перемикачів і кнопок. Він призначений для безпосереднього контакту користувача з екраном пристрою. Внутрішній акселерометр використовуються деякими програмами для реагування на струшування пристрою, яке є також загальною командою скасування, або обертати пристрій у трьох вимірах, що єзагальною командою перемикання між книжковим та альбомним режимами.
Станом на 31 травня 2011 року інтернет-магазин App Store містить понад 500 тисяч застосунків для iOS, які були завантажені понад 15 мільярдів разів. Станом на травень 2010 року, iOS становив 15,4 % ринку операційних систем для смартфонів, третій після Symbian і Blackberry.Історія
В якості операційної системи iOS була представлена з iPhone на Macworld Conference & Expo 9 січня 2007 року і випущена в червні того ж року. Спершу, Apple не вказувала її ім'я, просто заявивши, що "iPhone використовує OS X «. Спочатку, сторонні програми не підтримувалися. Стів Джобс заявив, що розробники можуть створювати веб-програми, що „будуть вести себе, як рідні програми на iPhone“. 17 жовтня 2007 року Apple оголосила, що рідний SDK знаходиться в стадії розробки, і що вони планують поставити його „в руки розробників у лютому“. 6 березня 2008 року Apple випустила першу бета-версію, а також нове ім'я для операційної системи: iPhone OS. Продажі мобільних пристроїв Apple запалили інтерес до SDK. Apple також продала більше одного мільйона iPhones під час курортного сезону 2007. У червні 2010 року, Apple перейменувала iPhone OS як iOS. Назва iOS користувалася компанією Cisco вже більше десяти років на маршрутизаторах Cisco. Для того щоб уникнути будь-якого потенційного позову, Apple ліцензувала iOS торгової марки від Cisco. 
Особливості
Головний екран
Домашній екран з іконками програм, і дока в нижній частині екрана, де користувачі можуть пов'язують найбільш часто використовувані програми, представляється щоразу, коли пристрій увімкнений або натискається кнопка Home. Екран має статус-бар у верхній частині екрану для відображення даних, таких як: час, рівень заряду батареї, сили сигналу, стан інтернет-з'єднання та блютузу тощо.
Тека
З iOS 4 була введена проста Файлова система. Якщо іконки знаходяться в „режимі погойдування“, будь-які дві можна перетягувати одну на одну, щоб створити теку, і з тих пір, будь-яку іншу можна додавати у теку з використанням тих же процедур (максимальне у може бути 12 іконок на iPhone і IPod і 20 на iPAD). Назву теки автоматично вибирається за типом програм усередині, але ім'я може також бути змінене користувачем.
Вбудовані програми
iPhone екран містить ці стандартні „програми“. Деякі з цих програм за замовчуванням приховані і доступні користувачеві через програму налаштування або іншим методом. (Наприклад, Nike + iPod активується через налаштування, а AirPrint активується, коли користувач друкує файл.   
Більш детально про ОС iOS Ви можете ознайомитися на сайті https://uk.wikipedia.org/wiki/Apple_iOS.

Немає коментарів:

Дописати коментар